Kirja

Suomi ja suomalaiset yritykset ovat mukana globaalissa asekaupassa. Armeija osti kranaatteja Singaporesta, ja sieltä asesalakuljetuksesta epäillyn tšekkiläisen yhtiön rahtialus jatkoi matkaansa Kolum­biaan. Valtion aseyhtiö Patria Oyj:llä oli rypäleaseiden kehitysohjelma yhdessä espanjalaisen ase­tehtaan kanssa, ja sieltä samoja ammuksia kävi ostamassa Muammar Gaddafi.Kansi_suomalainenasekauppa

Suomalainen asekauppa on perusteos, joka kertoo aiheesta niin politiikan, talouden ja maanpuolustuksen kuin asevalvonnan näkökulmista. Suomen aseviennistä julkaistiin kirja viimeksi lähes 30 vuotta sitten. Sen jälkeen asekauppa on siirtynyt valtioilta ja niiden tuotantolaitoksilta kansain­välisille yhtiöille.

Asekauppa on ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskiössä, mutta heikosti järjestetty asevalvonta vaarantaa kansalaisten turvallisuuden niin meillä kuin muualla. Suomesta on päätynyt aseita sotiin ja terroristeille, ja tänne tuoduista aseista osa on löytänyt tiensä järjestäytyneen rikollisuuden käsiin.

Kansainvälisen asekaupan ongelmakohtiin on yritetty puuttua, mutta suurvallat ovat vesittäneet pyrkimykset vedoten omiin etuihinsa. Suomi on toiminut osaltaan niiden vanavedessä, vaikka onkin ansiokkaasti myös edistänyt pienaseiden valvontaa. Asekaupan ympärillä leijuvaa salaisuuksien verhoa perustellaan maanpuolustuksella, mutta hyvin usein se palvelee muita intressejä. Ase­kaupan läpinäkyvyys on edellytys tehokkaammalle asevalvonnalle ja aseellisen väkivallan ennaltaehkäisylle sekä korruption kitkemiseksi.

Suomalainen asekauppa – Rahan, vallan ja sodan ytimessä
Jarmo Pykälä. Like & Pystykorva, 2014. Sivuja 278.
ISBN: 978-952-01-0915-8
Tilaa kirja

ARVOSTELUT

Kiinnostavinta antia on analyysi varusteluylivoiman ylläpidon vaatimista valtavista kustannuksista.” Antti Mikkonen, Talouselämä (18.2.2014)

”Suomessa elää edelleen mielikuva, että emme olisi mitenkään osallisina maailman levottomuuksissa – tai jos joskus jossain olemmekin, niin vain edistämässä rauhaa ja kehitystä. Nyt tällaisen kuvan särkee tutkija Jarmo Pykälän teos Suomalainen asekauppa.” Elias Krohn, Kulttuurivihkot (1/2014).

Mainokset